Minimaal 20-50 dagen nodig voor herstel van hamstringblessure?

Een Hamstringblessure is veel voorkomend bij verschillende sporten en zorgt ervoor dat de sporter een tijd weg is uit de competitie.

Bovendien kan een verminderde prestatie bij terugkeer na een hamstringblessure ontstaan. Een terugkomende hamstringblessure leidt vaak tot een ernstiger blessure dan de eerste verwonding. De oorzaak van de hoge mate van terugkerende klachten lijkt te komen door een onvolledig herstel door de druk om snel terug te keren.

Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure  tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kan je hamstring ook verrekken. De pijn die je voelt zit dan vaak meer richting je bil.

Wil je zeker weten of je hamstring geblesseerd is? Neem dan contact op met de fysiotherapeut. Meestal kan deze op basis van je verhaal en een onderzoek al aangeven of je hamstring geblesseerd is.

Trainingsaanpassingen

Tijdens het herstel van je hamstringblessure moet je aangepast trainen. Hoe precies hangt af van de je sport en van de ernst van je blessure. Vaak is het mogelijk om je conditie op peil te houden door een looptraining te vervangen met een fietstraining.

Revalidatie

Laat je tijdens de revalidatie van je hamstringblessure begeleiden door een fysiotherapeut. Deze zal een gericht programma met je doorlopen. Daarmee rek en versterk je je spieren. In een later stadium worden ook techniek en behendigheid getraind.

Criteria sporthervatting

  • Wanneer je kracht in beide benen gelijk is, je hamstring niet meer pijnlijk voelt en je pijnvrij kunt hardlopen mag je weer normaal gaan trainen. Je fysiotherapeut geeft aan wanneer je voldoende hersteld bent.
  • Bij een goede begeleiding kun je binnen 6 – 8 weken van je blessure herstellen. Bij een verrekking hoog in de hamstring duurt het herstel langer, gemiddeld 12 – 16 weken.
  • In ernstige gevallen kan het zijn dat er een echo of een MRI gemaakt wordt. Bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat je hamstring volledig door- of afgescheurd is. Soms is er een operatie nodig. Het herstel duurt dan nog langer.

Voor aanvullende vragen kun je altijd contact opnemen met een van onze fysiotherapeuten. Twijfel je over de ernst van je blessure of heb je begeleiding nodig tijdens je herstel, maak dan een afspraak bij Física Fysiotherapie via het contactformulier.

https://www.fisicafysiotherapie.nl/#contact

 

Bron: Maniar, N., Shield, A.J., Williams, M.D., Timmins, R.G., Opar, D.A. (2016). Hamstring strength and flexibility after hamstring strain injury: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. Aug;50(15):909-20.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Plaats een reactie

Onderwerpen

Related Posts