Hoofdpijn vanuit de Nek (spanningshoofdpijn)

Spanningshoofdpijn of hoofdpijn is een veel voorkomende klacht wat wordt veroorzaakt door verhoogde spierspanning van de nek en schoudergordel. Verhoogde spierspanning kan komen door een disbalans in de nek spieren of een verkeerde houding, zo zie je bij mensen die veel zitten vaker te maken hebben met spanningshoofdpijn. De klachten beginnen vaak zonder duidelijke oorzaak. In het begin gaan er dagen of weken voorbij dat er geen klachten zijn. In deze fase is er ook niet veel pijn; meer een zwaar, gespannen gevoel in het hoofd, soms een lichte hoofdpijn en wat stijfheid in de nek. Geleidelijk neemt de intensiteit en de frequentie van de klachten toe. Dit kan resulteren in een combinatie van hoofdpijn of nekklachten. Dit proces kan jaren duren en resulteren in continu aanwezige, zeurende hoofdpijn. In het begin reageren de klachten goed op lichte medicatie zoals paracetamol, maar na verloop van tijd helpen ook zware medicijnen niet voldoende. Typerend is dat de klachten bij het wakker worden of vlak na het opstaan al aanwezig zijn. Soms is dat eerst nog slechts een duf, zwaar gevoel dat dan later overgaat in hoofdpijn. Vaak is de nek wat stijf, bij het over de schouder kijken trekken de spieren een beetje. Ook het naar beneden kijken (kin op de borst) en het omhoog kijken kan een trekkend gevoel in de nek veroorzaken en/of onaangenaam zijn. Soms vinden de mensen hun nek zelf niet pijnlijk, maar dan kan een huisarts of therapeut meestal wel vaststellen of er toch een relatie is met de nek.

Spieren en Triggerpoints

Het onjuist gebruik van de nekspieren of zwakte van de diepe nekspieren kan een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van spanningshoofdpijn. Spanningen en pijnlijke verhardingen in spieren kunnen leiden tot hoofdpijn. Bekend zijn de zogenoemde ‘triggerpoints’. Dat zijn erwtvormige verhardingen in spieren die uitstralende pijn kunnen veroorzaken. Als er op zo’n punt gedrukt wordt, dan is dat zeer pijnlijk en schiet de pijn naar een bij die spier behorend uitstralingsgebied. Dat kan dus ook het hoofd zijn.

Pezen en aanhechtingen

Bij langdurig verhoogde spierspanning in de nek lopen ook de daaraan vastzittende pezen het risico geïrriteerd en pijnlijk te worden. Berucht zijn daarbij de aanhechtingen van de pezen van de grote nekspieren op de onderste rand van het achterhoofd. Meestal geven dit soort irritaties lokale pijnklachten, maar als de oorzaak blijft bestaan kan het klachtengebied zich geleidelijk uitbreiden tot over de schedel.

Behandeling van Spanningshoofdpijn

De behandeling van spanningshoofdpijn is gericht op het wegnemen van de spanning. Hierbij wordt allereerst gekeken naar de belastende factoren zoals werkhouding, stabiliteit van de lage rug en mobiliteit van de bovenrug. Dit zijn voorwaarden voor het aannemen van een juiste houding en dus van essentieel belang. Daarnaast moet de balans worden hersteld tussen de ‘grote’ spieren van de nek en de ‘kleine’ spieren. Uit onderzoek blijkt dat een disbalans tussen deze spieren spanningshoofdpijn kan veroorzaken. De kleine diepe spieren van de nek zijn dan te zwak en de grote oppervlakkige spieren raken hierdoor geprikkeld veroorzaken veel pijn. Voor het herstellen van deze balans wordt een wetenschappelijk oefenprotocol gevolgd waarbij de disbalans in 9 weken volledig is verdwenen. Binnen de praktijk hebben wij een specialist rondlopen die jou van je hoofdpijn klachten af kunt helpen.

Spanningshoofdpijn behandelen bij:

Van Física naar ELEVEN

Wij zijn druk bezig met de overgang van Física naar ELEVEN. Wij kunnen niet wachten om straks onze nieuwe website en locatie in de dorpsstraat van Zoetermeer te laten zien.

Per 30 oktober is dit het tijdelijke adres: 

Stephensonstraat 2, 2723 RN Zoetermeer

Heb je vragen, neem dan contact met ons op!

Team Fisica