Slaapproblemen en therapie

Slaapproblemen?

Uit grootschalig onderzoek in opdracht van de Hersenstichting, is gebleken dat een grote groep Nederlanders slaapproblemen heeft. Circa 90% van de Nederlanders slaapt binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen. Maar zijn we dan automatisch ook goede slapers?

Slapeloosheid

Slapeloosheid kent drie soorten symptomen. Uit onderzoek komt naar voren dat zowel mensen die korter slapen dan aanbevolen als mensen die langer slapen last te hebben van symptomen van slapeloosheid.

 1. Moeite met in slaap komen.
  Het duurt langer dan 30 minuten voor u in slaap valt. 
 2. Moeite met doorslapen.
  ‘S nachts wakker worden en moeilijk weer in slaap kunnen vallen. 
 3. Vroeg wakker worden.
  U wordt vroeg wakker en kunt vervolgens niet meer doorslapen.

NB: Er is sprake van slapeloosheid als deze symptomen minimaal drie keer per week voorkomen, dit minimaal drie maanden duurt, men er overdag last van ondervindt en het niet door verstorende slaapomstandigheden komt.

Waarom goed slapen zo belangrijk is? 

Het antwoord is voor de hand liggend, om overdag goed te kunnen functioneren, is een goede nachtrust noodzakelijk. Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op neuropsychiatrische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie en dementie, en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Genoeg reden om je slaappatroon te koesteren!

Oorzaken

Slaapproblemen kunnen velen oorzaken hebben zowel fysiek als psychisch. Meestal komen slaapproblemen voort uit overprikkeling van het zenuwstelsel, als gevolg van een overactief stress systeem. Doordat vandaag de dag het aantal prikkels veel hoger ligt, neemt ons stress level toe. We vinden het lastig om deze toenemende stress het hoofd te bieden waardoor het stress systeem(sympathicus) actief blijft, ook in de nacht. 

Behandeling

Wil jij beter kunnen slapen, zodat je vol energie en uitgerust aan de dag kan beginnen? De behandeling van slaapproblemen is als volgt:

 • Optimaliseren van het slaappatroon door inzichten en adviezen

 • Resetten van het stresssysteem middels T.R.E.® (Tension release exercise)
 • Ontladen van diepe chronische spanning
 • Verbeteren en reguleren van het ademhalingspatroon

Bij Física Fysiotherapie in ZoetermeerRotterdam en Alphen aan den Rijn zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen. Neem contact op via de contact pagina van de website of bel naar onze praktijk voor een afspraak.

Slaapproblemen behandelen bij:

Van Física naar ELEVEN

Wij zijn druk bezig met de overgang van Física naar ELEVEN. Wij kunnen niet wachten om straks onze nieuwe website en locatie in de dorpsstraat van Zoetermeer te laten zien.

Per 30 oktober is dit het tijdelijke adres: 

Stephensonstraat 2, 2723 RN Zoetermeer

Heb je vragen, neem dan contact met ons op!

Team Fisica