knie klachten fysio fisica fysiotherapie zoetermeer

Knieklachten

Knie

Knieklachten komen heel veel voor, als gevolg van ouderdom, slijtage, belasting, aandoeningen bijvoorbeeld aan het kraakbeen of een ongeval.

Anatomie van de knie

Het kniegewricht vormt de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen, waarmee de knie 140° kan worden gebogen en 8° gedraaid. In het kniegewricht komen vier botten samen, het bovenbeen (femur), het onderbeen bestaand uit het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula) en aan de voorkant de knieschijf (patella). Gewrichtsbanden ofwel ligamenten versterken het kniegewricht. De binnenband (mediale band) en buitenband (laterale band) zorgen voor de zijdelingse stabiliteit. De voorste en achterste kruisband voorkomen dat het onderbeen naar voren of achteren schuift. Tussen het bolvormig kraakbeen van het bovenbeen en het platte kraakbeen van het scheenbeen zit aan de binnen- en buitenkant een maanvormig stuk kraakbeen: de binnen (mediale) en buiten (laterale) meniscus die schokken dempen.

Aandoeningen van de knie

klik op de aandoening voor meer informatie
Artrose (slijtage) van de knie
Artrose (slijtage) van de knie kan veroorzaakt worden door leeftijd maar ook door overbelasting, gewrichtsontsteking, ongeval of een trauma. De klachten kunnen zich uiten in startpijn, stijfheid, bewegingsbeperking en/of een krakend geluid.
Gescheurde kruisband
Een gescheurde kruisband kan veroorzaakt worden door een onverwachte beweging of zoiets als een ongeluk. De klachten kunnen zich uiten in dingen zoals een dikke knie, veel pijn, misselijkheid, niet strekbaar kniegewricht, door de knie zakken, instabiel been en/of nauwelijks kunnen lopen.
Gewrichtsmuis van de knie (Osteochondritis dissecans)
Gewrichtsmuis van de knie (Osteochondritis dissecans) kan veroorzaakt worden door slijtage maar ook een verkeerde belasting kan een oorzaak zijn. Een stoornis van het bloed in het bot is ook een mogelijkheid. De klachten kunnen zich uiten door pijn, zwelling of het op ‘slot’ zitten van het gewricht.
Instabiliteit van de Knieschijf
Instabiliteit van de knieschijf kan veroorzaakt worden door een val of als aangeboren afwijking ontstaan. De klachten kunnen zich uiten in pijn en een zwak gevoel in de knie.
Knieschijfpijn of Theaterknie
Knieschijfpijn of theaterknie kan veroorzaakt worden door overbelasting, sporten, groei (meestal jonge meiden) of een stoot/val op de knie. De klachten kunnen zich uiten in pijn rondom de knieschijf, pijn bij zitten, pijn bij het belast buigen en/of een krakende knie.
Lopersknie of Runnersknee
Een lopersknie of runnersknee kan veroorzaakt worden door overbelasting zoals tijden het lopen of hardlopen. De klachten kunnen zich uiten in pijn bij sporten of trap aflopen, zeurende pijn aan de buitenkant van de knie, trekt naar het onderbeen en ochtendstijfheid.
Meniscusscheur of Voetbalknie
Een meniscusscheur of voetbalknie kan veroorzaakt worden door slijtage of het verdraaien. De klachten kunnen zich uiten in pijn aan de zijkant, dikke knie en het op ‘slot’ schieten.
Peesontsteking in de Knie
Een peesontsteking kan veroorzaakt worden door overbelasting, een voetafwijking of instabiele gewrichten. De klachten kunnen zich uiten in pijn bij het bewegen, irritatie, roodheid, zwelling, knisperen en stijfheid.
Slijmbeursontsteking in de Knie
Een slijmbeursontsteking kan veroorzaakt worden door overbelasting of een infectie. De klachten kunnen zich uiten in pijn, stijfheid, zwelling, warmte, pijn straalt uit en/of bewegingsbeperking lichaamsdeel.
Springersknie of Jumpersknee
Deze blessure kan veroorzaakt worden door overbelasting van de pees, te zware oefeningen en te diep doorzakken na het springen. De klachten kunnen zich uiten in pijn aan de onderkant van de knieschijf, drukpijn en een helling op fietsen. Wil jij weten of Física Fysiotherapie iets voor jouw knieklachten kan betekenen? Neem gerust contact op met onze kniespecialist. 
fisica knie klachten fysiotherapie
Open chat