FYSIOTHERAPIE BIJ EEN VOORSTE KRUISBAND BLESSURE OF VOORSTE KRUISBAND PLASTIEK.

Bij Física Fysiotherapie hebben wij ruime ervaring met het behandelen van voorste kruisband blessures.
De kruisband plastiek is een van onze specialisaties op het gebied van knie revalidatie. Onze therapeuten kijken geregeld met orthopeden in de regio mee tijdens de plastiek operaties. Dit doen wij om goed contact met de orthopeden te onderhouden en zo veel mogelijk kennis op te doen.

HET LETSEL:

Het scheuren van de voorste kruisband gebeurd vaak tijdens het sporten of een ongeluk. Sporten waarbij sporters veel moeten draaien, wenden en keren zijn het meest gevoelig voor het oplopen van dit letsel. Denk bijvoorbeeld aan voetbal en handbal maar ook aan skiën.
Het oplopen van het letsel komt bijna altijd door een verdraaiing van de knie. Hierdoor is de kans op meniscus of knieband letsel ook aanwezig.

voorste kruisband scheur Zoetermeer
Voorste kruisband scheur

De klachten die je na het scheuren van de voorste kruisband kunt ervaren zijn een instabiel gevoel (het ‘door de knie gaan’), zwelling, verkleuring en pijn.
De diagnose kan worden gesteld voor de aard van de klachten, lichamelijk onderzoek, MRI scan of een kijkoperatie.

Na het oplopen van deze blessure wordt je meestal naar de fysiotherapeut verwezen. Bij veel mensen met een gescheurde kruisband is training van de spieren rondom het kniegewricht voldoende. Jij kunt dus zonder deze band normaal functioneren zonder pijnklachten.
Wanneer training onvoldoende resultaat geeft kan jouw arts voorstellen om een voorste kruisband plastiek te doen. Na de operatie wordt de revalidatie hervat bij de fysiotherapeut.

DE OPERATIE:

Mocht er worden besloten dat er een operatie nodig is dan kan dit volgens verschillende technieken gebeuren. De meeste voorkomende operatie zijn:
– Reconstructie middels de kniepees (deze zit aan de voorzijde van jouw knie)
– Reconstructie middels de hamstring pees
– Reconstructie middels een donorpees

Jouw orthopedisch chirurg kan je vertellen welke methode het beste bij je past. De revalidatie bij deze technieken is bijna gelijk en de resultaten zijn na verloop van tijd vaak hetzelfde.

REVALIDATIE EN FYSIOTHERAPIE:

Na de operatie is je knie vaak pijnlijk en dik. In het ziekenhuis krijg je vrijwel meteen een fysiotherapeut die je onder andere leert lopen met krukken en oefeningen die je thuis kunt gaan doen. Meestel kun je na 1 á 2 dagen naar huis. De nieuwe voorste kruisband moet ingroeien en jouw knie moet weer volledig gaan bewegen. Daarom starten we na de operatie direct met fysiotherapie.

Na de operatie is het zaak jouw knie weer geleidelijk aan te belasten. De fysiotherapeuten van Física helpen jou hierbij. De revalidatie zal gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit, coördinatie en stabiliteit in jouw been. De spierkracht van jouw been zal met training moeten vergroten.

Let op: De eerste periode (tot 6 weken) kun je geen auto rijden. Je zult dus eventueel naar de fysiotherapeut gebracht moeten worden.

Het eind doel van de revalidatie is het klachtenvrij hervatten van jouw dagelijkse activiteiten en sport. Afhankelijk van jouw sport kun je deze gemiddeld na 6 maanden weer langzaam hervatten. Terug keren naar sporten met wenden en keren zoals voetbal, handbal en basketbal kan vaak pas na 9 tot 12 maanden weer volledig.

Wil je weten of Física iets voor jouw blessure kan betekenen? Neem dan contact met ons via het contactformulier.

Open chat