Verstuikte Enkel

Om het enkelgewricht liggen pezen, banden en een gewrichtskapsel (omhulsel). Samen zorgen ze ervoor dat het enkelgewricht soepel kan bewegen en stabiel blijft. Als u een verstuikte enkel heeft, is de buitenband van uw enkelgewricht gescheurd.

Oorzaak

U loopt een verstuikte enkel op doordat uw voet naar binnen zwikt.

Klachten

Uw klachten beginnen meteen na het verzwikken. Aan de buitenkant van uw enkel ontstaat een eivormige zwelling. In ongeveer de helft van de gevallen wordt de huid rood, roodbruin en blauw of groen. Wanneer uw voet naar binnen draait, wordt de pijn erger. U kunt vaak nog op het been staan, maar dat doet wel pijn.

Behandeling en herstel

Leg na een enkelbandletsel geen ijspakking of ijs(blokjes) op de enkel. Laat eventueel een drukverband aanleggen en houd uw been hoog en probeer zo pijnvrij mogelijk de enkel zoveel mogelijk te bewegen. Na een week bekijken we de enkel opnieuw. Is er geen bloeduitstorting, geen drukpijn aan de buitenkant van de enkel en kan de therapeut de voet niet verschuiven ten opzichte van het onderbeen? Dan kunt u weer bewegen en sporten.

Enkel immobiliseren
Heeft u nog klachten, kunnen we de enkel immobiliseren (vastzetten) met tape. U kunt dan na een week de meeste van uw bezigheden weer oppakken, maar u kunt nog niet lang staan of lang lopen met de enkel. Na zes weken kunt u weer normaal lopen, staan en sporten. De helft van de mensen die hun enkel hebben verstuikt houdt daar nog een tot vijf jaar last van. Ze hebben bijvoorbeeld pijnklachten, of zwikken vaak door de enkel heen.

Operatie
Heel af en toe (bij minder dan 1% van de mensen die nog last van hun enkel hebben) betekent dit dat de buitenband niet helemaal is genezen. In dat geval is een operatie nodig, waarbij de enkelbanden weer strak worden getrokken. Hierbij wordt via een snee aan de buitenzijde van de enkel een flap gecreëerd van de enkelbanden. Deze flap wordt vervolgens strakgetrokken en vastgezet via hechtdraden.

 

Open chat