Oefeningen vaak te licht na een knieblessure

Trainingen na een knieblessure vaak te licht.

Een knieblessure komt vaak voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blessures aan de voorste kruisband, meniscus, knieschijf of het krijgen van een nieuwe knie. Bij het herstel van een knieblessure hoort een goed plan die ervoor zorgt dat u zo snel mogelijk weer kunt sporten of in het dagelijks leven uit de voeten kan.

Knieblessures hebben vaak vervelende gevolgen. Er kan een vermindering van spierkracht ontstaan in met name de bovenbeen spieren. Deze vermindering van spierkracht kan lang blijven bestaan en kan aanleiding zijn voor chronische instabiliteit van de knie.

Hoewel duidelijk is dat zware weerstandsoefeningen een sterke activatie van de spieren geven met spiergroei en krachtstoename wordt er binnen de fysiotherapie nog vaak lichte oefeningen gegeven.

Deze vier oefeningen worden vaak gegeven om de knie te versterken:

 • De knie maximaal strekken en de bovenbeenspieren aanspannen (veel gebruikt in de eerste fase van revalidatie).
 • De therapeut duwt de knieschijf in verschillende richtingen terwijl u de spieren aanspant.
 • Bekken bruggetje.
 • De knie is is 60-70 graden gebogen met de voet op een bankje. De fysiotherapeut geeft in verschillende richtingen druk tegen de knie.

Deze vier oefeningen zijn voorbeelden van zwaardere weerstand oefeningen:

 • Squats met een stang.
 • Horizontaal gelegen leg press.
 • Geïsoleerde knie strekking.
 • Geïsoleerde hamstring curl.

Op de EMG was te zien dat de zwaardere weerstand oefeningen veel meer spier activatie gaf ten opzichte van de oefeningen die normaal gegeven worden. Dit betekend dat er niet het maximale resultaat gehaald word na uw knieblessure.

Bij Física zorgen wij ervoor dat u het juiste programma krijgt om zo snel en goed mogelijk te revalideren.

Wilt u weten wat wij voor uw knieblessure kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Knieklachten

Bron: Andersen LL, Magnusson SP, Nielsen M, et al. Neuromuscular activation in conventional therapeutic exercises and heavy resistance exercises: implications for rehabilitation. Phys Ther. 2006;86:683-697.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 gedachten over “Oefeningen vaak te licht na een knieblessure”

 1. Goedemorgen, ik heb een vraag: 16 maart jl. heb ik een nieuwe knie gekregen, op zich gaat alles prima, alleen blijft mijn knie erg dik. Als ik gefietst heb is mijn knie soepeler, maar ook weer dikker. Ook na lopen is dat het geval, maar als ik een dag wat minder beweging heb wordt de knie wat stijver, het voelt of er een strakke band om zit. Wat is wijsheid? Veel bewegen met vocht of juist wat minder? Ik hoop dat U mij advies kunt geven, vriendelijke groeten, Gerry

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Gerry, Bedankt voor uw reactie. Om een juiste inschatting te maken over de status van uw knie heb ik u een e-mail gestuurd voor wat extra informatie. Met vriendelijke groeten, Mitch

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Onderwerpen

Related Posts

fisica fysiotherapie zoetermeer

Update privacy voorwaarden

Wij hebben recentelijk onze privacy voorwaarden aangepast. Deze voorwaarden zijn terug te vinden via deze link. Mochten er nog vragen zijn horen wij dat natuurlijk

Open chat