Stijve Schouder of Frozen Shoulder

Stijve Schouder of Frozen Shoulder

frozen shoulder | Stijve Schouder | bevroren schouderDe kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad vormen het schoudergewricht. Dat gewricht is omhuld door het gewrichtskapsel. Dat kapsel zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft én dat het gewricht genoeg kan bewegen. Bij een Frozen shoulder (bevroren schouder) is het kapsel ontstoken geraakt en verkort waardoor bewegingen gehinderd worden.
Het kapsel kan aan de onderkant, de voorkant of aan beide kanten van het gewricht verkort zijn. U kunt een actieve of gedoofde frozen shoulder hebben. Een actieve frozen shoulder betekent dat het kapsel geïrriteerd is en daarom veel pijn kan doen. Bij een gedoofde frozen shoulder is de irritatie weg en doet de schouder minder pijn.

Oorzaak van een Stijve Schouder (Frozen Shoulder)

De oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd aan te wijzen. Diabetes of een schildklierprobleem kan verband houden met het ontstaan van een frozen shoulder. Soms scheurt het kapsel in bij een ongeluk. Het littekenweefsel zorgt er vervolgens voor dat het kapsel korter wordt. Een andere oorzaak voor een korter kapsel is een operatie: als u aan de schouder bent geopereerd, kan het kapsel door de irritatie van de operatie korter zijn geworden.

Klachten

U bent beperkt in uw bewegingen: u kunt uw arm niet meer naar voren of naar opzij optillen en niet naar achter draaien. Meestal doen de bewegingen pijn.

Behandeling en herstel

Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over binnen twee tot vijf jaar. De orthopedisch chirurg en fysiotherapeut bepalen, in overleg met u, uw eventuele behandeling. Met fysiotherapie kunt u uw herstel versnellen: het kapsel wordt opgerekt in de richting waarin het verkort is (het onderste of voorste kapsel).

Voorkom verdere irritatie van het kapsel en de slijmbeurs:

  • blijf binnen de grenzen van uw beweging,
  • vermijd pijnlijke bewegingen,
  • til uw arm niet maximaal naar voren op (dat irriteert de slijmbeurs).
Open chat