Hamerteen of Klauwteen

Veel voorkomende afwijkingen aan de tenen zijn de hamertenen en de klauwtenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Oorzaak

klauwteenEen hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen. Hierdoor krijgt de teen de vorm van een “hamer” die met zijn uiteinde op de vloer “slaat” of de vorm van een “klauw” die met zijn laatste kootje net niet op de vloer komt.

Klachten

De kromming zorgt ervoor dat uw teen tegen uw schoen wordt gedrukt. Door deze druk kan er een pijnlijke likdoorn op de teen ontstaan. Bij een stugge hamer- en klauwteen kan er ook een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan. Daarnaast kan er eelt en pijn onder de voorvoet ontstaan, omdat de kromstand van de hamerteen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt.

Behandeling en herstel

Voldoende ruimte voor de tenen in de schoenen is van belang. De eerste behandeling van hamertenen en klauwtenen bestaat uit het dragen van zachte schoenen. De drukplekken kunnen ontlast worden met likdoornpleisters en orthesen. Met behulp van een steunzool kunnen de kopjes van de middenvoetsbeentjes worden ontlast, wat mogelijk een gunstige invloed heeft op de stand van de tenen. Indien nodig wordt overgegaan tot een operatie. Tijdens de operatie wordt een deel van het kootje of gewricht weggenomen waardoor de teen weer recht komt te staan. De teen wordt meestal vastgezet met een pennetje. Na de ingreep wordt er een drukverband om de voet gedaan. Hoewel u mag lopen, is het na de operatie nodig voldoende rust te houden. Het beste kunt u uw voet zo veel mogelijk op een kussen omhoog houden. Na de operatie kan de teen opzwellen, en deze zwelling van de teen kan geruime tijd (soms enkele maanden) aanhouden, maar deze verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Tijdens de controle zal er worden gekeken naar het herstel van de voet en wordt eventueel het verband en/of het pennetje verwijderd door de chirurg.