Haglundse exostose van de enkel

Een exotose is een uitsteeksel van het bot wat kan ontstaan door bijvoorbeeld druk op bepaalde plekken van het bot. Wanneer bij de aanhechting van de achillespees aan de achterzijde bij de hiel een zwelling ontstaat dan wordt dit Haglundse exostose genoemd. De aandoening is genoemd naar orthopedisch chirurg Haglund die voor het eerst de zwelling beschreef in 1924.

Oorzaak van Haglundse exostose

De oorzaak van de zwelling is langdurige druk op de hiel door bijvoorbeeld te kleine schoenen of door een te hard hielstuk in de schoen. Het onderhuidse weefsel raakt hierdoor geïrriteerd waardoor de zwelling op de hiel steeds groter wordt.

Beschrijving van de klachten

De klachten kunnen zowel aan één als aan beide hielen voorkomen. Meestal is er pijn, zwelling en roodheid aan de hiel waardoor het lopen in strak sluitend schoeisel last geeft. Het lopen op blote voeten of slippers kan de klachten helpen verbeteren. Lichamelijk onderzoek en het maken van een röntgenfoto zij meestal voldoende om een Haglundse exostose vast te stellen.

Behandeling en herstel

Aangepaste schoenen of het uitbuigen van de hak van de schoen door een orthopedisch schoenmaker kan helpen om de ontstekingsklachten te verbeteren. Als dit niet helpt dan kan er gekozen worden voor een operatie, waarbij het botuitsteeksel wordt verwijderd.

Open chat