Gescheurde kruisband

Midden in het kniegewricht liggen twee kruisbanden: de voorste kruisband en de achterste kruisband. De kruisbanden voorkomen  dat uw onderbeen naar voren of naar achteren beweegt.

Oorzaak van een gescheurde kruisband

Bijvoorbeeld door een ongeluk of een verdraaing  kan er een scheur in de voorste kruisband ontstaan. Op het moment dat de kruisband scheurt, voelt het vaak alsof er iets knapt. De meeste mensen horen dan een knappend geluid in de knie. Door het scheuren van de kruisband ontstaat er vaak een bloeding in het kniegewricht.

Klachten

Uw knie wordt vaak binnen een paar uur nadat u het letsel opliep dik. Ook heeft u veel pijn. U kan uw kniegewricht vaak niet meer strekken bij een gescheurde kruisband. Uw been voelt instabiel en u kunt er moeilijk nog mee lopen. Na twee tot drie weken wordt de zwelling minder en verdwijnt de pijn.

Behandeling en herstel

Een knie met een gescheurde kruisband is instabiel. U kunt de kniespieren trainen met fysiotherapie om de knie sterker en stabieler te maken. U kunt dan vaak niet op hoog niveau sporten.

Nieuwe kruisband

Als u een instabiel gevoel blijft houden, dan kunt u kiezen voor een kruisbandreconstructie. Dat houdt in dat er een nieuwe kruisband in uw knie wordt geplaatst. De chirurg neemt een deel van uw hamstringpezen weg. Ieder mens heeft vier hamstringpezen, die lopen aan de achterkant van het bovenbeen naar het onderbeen. Als daar wat pezen van worden weggehaald, vangen de andere pezen de belasting op. De chirurg zet de pezen in uw knie als nieuwe kruisband.  U houdt aan de operatie een litteken over aan de voorkant van uw knie. De operatie duurt één tot anderhalf uur, aansluitend blijft u nog een nacht op de verpleegafdeling in ons medisch centrum.

Herstel van de operatie

In totaal zult u negen tot twaalf maanden moeten revalideren. Om goed te herstellen van een kruisbandoperatie, moet u het revalidatieprogramma nauwkeurig volgen. U werkt hierbij samen met de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut.

De eerste dagen: pijnmedicatie

  • De knie blijft de eerste dagen na de ingreep – en soms ook langere tijd – gezwollen. Doe in die periode rustig aan
  • Voor de eerste tien dagen krijgt u pijnmedicatie en maagbeschermers voorgeschreven. Daarnaast mag u als u dat nodig heeft paracetamol innemen: maximaal 6 keer per dag 500 miligram.

Meteen na de operatie beginnen: oefenen

Om te voorkomen dat u stolsels in uw bloedvaten (trombose) krijgt, moet u zo vaak mogelijk oefeningen doen. Doe deze oefeningen vanaf de eerste dag na de operatie. Let op:

  • Draag tijdens de oefeningen het elastisch verband (tubigrip).
  • U mag de oefeningen zo vaak mogelijk doen, maar ze mogen geen overmatig pijn doen.

1. Voet bewegen: (om stolsels in de bloedvaten, ofwel trombose, te voorkomen)
2. Ga rechtop zitten met gestrekte benen, of ga liggen op bed. Beweeg de voet van uw geopereerde been gelijkmatig op en neer.
3. Knie strekken 1: (ieder uur, minstens tien keer)
4. Ga rechtop zitten in bed, leg uw benen gestrekt neer. Trek uw voet naar u toe en druk uw knieholte in bed, voel de spanning in uw bovenbeen.
5. Knie strekken 2: (ieder uur, minstens tien keer)
6. Ga rechtop zitten in bed, met een rolletje (bijv. een handdoek) onder de knie. Strek de knie zover mogelijk, probeer uw hiel van het bed af te krijgen.
7. Knie buigen: (ieder uur, minstens tien keer)
8. Ga rechtop zitten met gestrekte benen, of ga liggen op bed. Buig uw knie binnen de pijngrens, houd uw voet op het bed.

De eerste zes weken: op krukken lopen

Na de operatie moet u minstens 6 weken met krukken lopen. Het geopereerde been mag u niet volledig belasten, maar wel aantippen. In deze eerste zes weken verloopt het herstel meestal zo:

Week 1 – 2

Voer de belasting van uw benen geleidelijk op. Aan het eind van de eerste twee weken kunt u uw gewicht gelijk verdelen over uw krukken en uw benen. U belast uw benen dan voor 50 %.
Na deze twee weken kunt u de knie helemaal strekken.

Week 3 – 4

Als het herstel goed gaat, kunt u de belasting van uw benen opvoeren naar 100%.
U mag nu eventueel binnenshuis met 1 elleboogkruk gaan lopen.

Week 5 – 6

U kunt beginnen met fietsen zonder weerstand.

Na zes weken kunt u uw benen volledig belasten, krukken zijn niet langer nodig.

Last van uw knie?

Als u last heeft van de knie, mag u hem vier keer per dag koelen. Gebruik een ijspakking, of een handdoek met ijs(klontjes) erin. Leg de pakking of het ijs nooit direct op uw huid, maar gebruik een natte doek als tussenlaag. Koel niet langer dan 15 minuten. Let op: leg geen kussen onder de geopereerde knie, ook niet ‘s nachts. Daarmee belemmert u de strekking van de knie.