Artrose aan de Schouder

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten bij elkaar. Om er voor te zorgen dat de botten soepel kunnen bewegen, hebben ze een laagje glad kraakbeen.artrose-schouder | schouder artrose | slijtage schouder | gewrichtsslijtage schouder
Naarmate u ouder wordt, verandert uw kraakbeen van dikte en samenstelling. Als het kraakbeen heel erg slijt, wordt het dun of brokkelig of het verdwijnt helemaal. De botuiteinden komen dan tegen elkaar. In dat geval spreken we van artrose.

Hoe ernstig het kraakbeen slijt verschilt van persoon tot persoon, net als de klachten die iemand heeft. Soms zijn op de röntgenfoto bijvoorbeeld ernstige afwijkingen te zien, terwijl iemand weinig klachten heeft. Het omgekeerde komt helaas ook voor. Hoe erg u wordt beperkt door artrose hangt af van uw spieren, banden en het kapsel in het gewricht.

Oorzaak van Schouderartrose

Het is tot heden nog niet precies bekend wat de oorzaak van artrose is. Wel is duidelijk dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren zoals overbelasting, erfelijkheid, overgewicht, een ontstekingsreactie en een ongeval of trauma.

Klachten van artrose aan de schouder

De eerste klacht die meestal optreedt is pijn bij het bewegen en belasten van het gewricht. Vaak heeft u startpijn, pijn die u voelt als u na een tijdje rust weer gaat bewegen. U kunt last hebben van stijfheid, met name na een tijdje rust (startstijfheid). Zodra u gaat bewegen, verdwijnt de stijfheid in het gewricht. U kunt beperkingen hebben bij het bewegen, door pijnlijke en stijve gewrichten. Dit kan per gewricht sterk variëren. Ook de reactie van spieren speelt hierbij een rol.

Soms kunnen uw gewichten een krakend geluid maken bij het bewegen (crepitatie). Dit komt ook voor bij gezonde gewrichten; het geluid betekent dus niet dat u artrose heeft. Uw gewrichten kunnen gaan ontsteken, door veranderingen in het kraakbeen en door vrijkomende kraakbeendeeltjes. Dat komt vooral voor in de knieën en vingers. Een ontstoken gewricht gaat pijn doen en wordt warm en gezwollen.

Aanvullend onderzoek: er wordt een röntgenfoto gemaakt om de ernst van de slijtage vast te stellen.

Behandeling en herstel

De behandeling van artrose hangt van verschillende dingen af: hoe erg de artrose is, welk gewricht is aangetast, welke bewegingen u wilt kunnen maken, uw leeftijd en uw leefstijl. In een beginnend stadium van artrose kunt u proberen de klachten met behulp van aanpassingen in uw leefstijl of met fysiotherapie in de hand te houden.
Glucosamine en ontstekingsremmers kunnen helpen om de functie van het gewricht te verbeteren en de pijn te verminderen. Een voorbeeld van ontstekingsremmers zijn corticosteroïden zoals Kenacort en Depomedrol.

Operatie van schouderartrose

Als het nodig is, kunt u geopereerd worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden die afhankelijk zijn van de mate van artrose en het aangedane gewricht.

1. Spoelen en schoonmaken (debridement)
Tijdens een kijkoperatie kan het gewricht gespoeld en schoongemaakt worden. Dit heet ook wel debridement of shaven. De orthopedisch chirurg verwijdert stukjes los en beschadigd kraakbeen. Ook worden ruwe randen glad gemaakt. Dit vermindert de pijn en eventuele zwelling, maar zorgt niet voor herstel van het kraakbeen.

2. Prothese
Bij ernstige slijtage als gevolg van schouderatrose kan een prothese geplaatst worden. De prothese gaat een beperkte tijd mee.

Open chat