5 gewoontes van topsporters waar je van kunt leren!

Of het nou gaat om de World Series of Wimbledon, topsporters lijken af en toe wel superkrachten te hebben. Maar wat maakt deze top atleten anders dan jongens en meiden met een droom?

Of het nou gaat om de World Series of Wimbledon, topsporters lijken af en toe wel superkrachten te hebben. Maar wat maakt deze top atleten anders dan jongens en meiden met een droom?

Je hebt meer nodig dan alleen talent om je kinderdroom waar te maken. Het succes komt door hun gewoontes – de kleine dingen die ze consistent doen. Hier vind je vijf tips van professionele atleten die je kunt gebruiken om succesvol te worden op het veld, thuis of in de zakenwereld.

Professionele atleten gebruiken doorzettingsvermogen en focus om specifiek gestelde doelen te behalen.

1. Ze zetten specifieke doelen.

Professionele atleten komen niet per ongeluk bij de top terecht. Je hebt doorzettingsvermogen en focus nodig om je doelen te behalen, deze lazer focus is wat ze helpt om bij de top te komen. ”De meeste pro atleten hebben hyper focus op wat ze willen bereiken en weten ook wat hun motivatie is,” zegt Mitch Schaefers van Física Fysiotherapie. ”Daarom hebben zij vaak een specifiekere doelstelling in vergelijking met de jonge sporter die op zaterdag op het veld staat.”

Of het nou gaat om het winnen van een prijs, een statistiek (denk aan een x aantal doelpunten) of een wereldrecord dat ze willen verbreken, alles zit op een lijn met die visie. Daar is natuurlijk een reden voor. ”De professionele sport wereld is omringt met cijfers en meetresultaten. Statistieken zijn de sleutel, alles wat gemeten kan worden kan een doel worden. Dit is heel anders dan de training opstappen en gewoon aan de gang gaan.”

Jouw ”game plan”: Om wat van deze kampioenen mindset in je dagelijks leven te brengen kun je SMART doelen stellen: Specifiek, meetbaar, bereikbaar, relevant en tijdgebonden. En hou deze doelen constant in je hoofd. Professionele atleten gebruiken van alles hiervoor, van notities op de spiegel of hun schoenen tot aan reminders in hun portemonnee om ze te helpen herinneren aan hun doelen.

2. Ze voeden hun prestaties.

Als je ooit een tiener hebt zien eten dan weet je dat het meer om kwantiteit gaat dan om kwaliteit. Dit staat in contrast met was professionele atleten doen. Zij begrijpen beter wat voeding doet met hun lichaam en werken met voeding-specialisten om maaltijd plannen te maken. ”Hun dieet is gefocust op presteren, niet op wat lekker is.”

Jouw ”game plan”: Zorg ervoor dat je voedingspatroon gelijk loopt met hetgeen je wilt presteren. Vraag een deskundige om een plan als je extra hulp nodig hebt. Slechte voeding (of niet geoptimaliseerde voeding) kunnen je prestaties enorm beïnvloeden, je herstel belemmeren en het moeilijker maken om die focus vast te houden.

Als het op voeding aankomt denken professionele atleten aan voeding die ze verder helpt. Dit doen ze met hulp van diëtisten en andere voeding specialisten.

3. Ze verkleinen hun kans op een blessure.

Bovenaan de lijst van elke topsporter staat: ”het verkleinen van de kans op blessures.” Want aan het eind van de dag hangt hun carrière er vanaf. ”Pro atleten die hun fysieke gezondheid serieus nemen hebben een heel systeem om zich heen gebouwd. Een compleet netwerk van mensen die ze hulp kunnen bieden binnen en buiten het seizoen om. Of het nou gaat om kracht en conditietraining, hersteltraining en voeding.”

Betrokken atleten stellen ook vragen, lezen boeken en gaan zelfs naar workshops gemaakt voor hun trainers en coaches om zoveel mogelijk inzicht te verkrijgen. Die inzichten gebruiken ze om hun lichaam beter te begrijpen. ”Professionele atleten hebben veel meer gevoel met hun lichaam en wat dit lichaam hen verteld. Als ze iets anders voelen dan normaal kunnen ze deze signalen veel sneller oppakken in vergelijking met de meeste mensen.”

Jouw ”game plan”: Zelfs niet atleten voelen zich beter of werken beter als ze blessures voorkomen. De volgende keer als je lichaam je iets probeert te vertellen, luister dan. Als je knie een signaal geeft, knal er dan niet dwars doorheen zonder na te gaan wat je lichaam je probeert te vertellen. Neem je verantwoordelijkheid over je lichaam en je gezondheid. Of het nou gaat om aanpassingen in je beweegpatroon, voeding of al het andere dat je kan helpen.

4. Ze leveren niet in op slaap.

Slaap is een van de meest ondergewaardeerde factoren van herstel. Het is iets dat professionele atleten zeer serieus nemen. Top atleten LeBron James, Roger Federer, Usain Bolt, Steve Nash en Venus Willams hebben bijvoorbeeld tien uur slaap per nacht. Had je niet gedacht denk ik?

”Of ze nou de wetenschap er achter weten of niet, atleten herkennen dat ze beter presteren, helderder nadenken en sneller reageren als ze goed geslapen hebben. En aan de andere kant voelen ze zich minder als ze slechter geslapen hebben. Dat voel jij ook toch? Al na twee of drie nachten slecht slapen is er een significant verschil in je prestaties te merken.”

Jouw ”game plan”: De gemiddelde persoon moet zich richten op zeven tot negen uur slaap per nacht. Creëer de beste slaapomgeving door alles donker te maken, gebruik een ventilator voor een licht constant geluid, een kamer temperatuur tussen de 19 en 21 graden en verwijder huisdieren en lichtgevende klokken van je kamer. Net als de pro’s zul je merken dat je alerter bent, je humeur beter is en je prestaties op werk verbeteren.

Atleten zijn zeer pro actief bezig met fysiotherapie en luisteren naar hun lichaam om blessures te voorkomen.

5. Ze gebruiken fysiotherapie, ook als ze fit zijn.

Voor professionele atleten is fysiotherapie geen zes weken plan a twaalf sessies; Het is onderdeel van hun ritme en leven. Onderhoud aan het lichaam om het in topconditie te houden. Deze pro actieve aanpak helpt ze om problemen in de toekomst te voorkomen.

Ze zijn ook voorzichtig en scherp op het niet krijgen van overbelastingsblessures. ”Veel sport situaties zijn herhalend en a-symmetrisch van nature dus gevoelig voor overbelasting. De pro’s gebruiken het zomerseizoen om zoveel mogelijk balans en kracht op te bouwen als mogelijk is in combinatie met rust.

Jouw ”Game plan”: Gebruik je eigen vrije tijd om balans te creëren in de herhaaldelijke bewegingen die jij doet en praat met je fysiotherapeut over strategieën die je kunnen helpen om de gevoeligheid en pijntjes van je dagelijks leven tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld passieve of actieve hersteltrainingen zijn zoals rekken, foamrollen of corrigerende oefeningen die speciaal voor jou bedacht zijn om je lichaam efficiënter te laten bewegen.

Deel dit verhaal op je sociale media of met je vrienden om meer mensen bewust te maken van deze tips.

Meer weten over preventieve fysiotherapie?

Je kunt voor meer informatie altijd contact opnemen met een van onze specialisten. Of het nou gaat om Fysiotherapie, Voeding, Mental coaching of training. Op onze locaties in Zoetermeer en Rotterdam staat een heel team te wachten om jou verder te helpen met jouw doelen.

Física Fysiotherapie | Zoetermeer | Rotterdam

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Plaats een reactie

Onderwerpen

Related Posts

Van Física naar ELEVEN

Wij zijn druk bezig met de overgang van Física naar ELEVEN. Wij kunnen niet wachten om straks onze nieuwe website en locatie in de dorpsstraat van Zoetermeer te laten zien.

Per 30 oktober is dit het tijdelijke adres: 

Stephensonstraat 2, 2723 RN Zoetermeer

Heb je vragen, neem dan contact met ons op!

Team Fisica