Schouderpijn of Beklemming

Bij een schouderimpingement is er sprake van een ontsteking van de pezen en slijmbeurs van de schouder. Soms kan een langdurige ontsteking leiden tot kalkvorming in de pees.schouderpijn | schouderimpingement | beklemming schouder | ontsteking

Oorzaak van Schouderpijn of een Beklemming in de Schouder

Een schouderimpingement ontstaat onder andere door overbelasting, bijvoorbeeld als u te vaak met uw armen boven uw hoofd werkt of uw arm steeds heft. Een schouderimpingement kan ook komen doordat de vier spieren rond de schouder (samen de cuff) niet goed werken. Uw schouder wordt dan instabiel, waardoor er te weinig ruimte is voor de pezen en de spieren. Ook kan een te nauwe ruimte tussen de botstructuren van de schouder een rol spelen.

Klachten bij beklemming of schouderpijn

Bij een schouderimpingement heeft u pijn, zowel wanneer u beweegt als wanneer u rust. De pijn kan uitstralen van de voorkant van uw schouder en naar de zijkant van uw bovenarm.
Uw schouder voelt stijf en doet pijn wanneer u uw arm optilt en weer laat zakken. Op een gegeven moment voelt u de pijn zelfs als u volledig rust, zoals tijdens uw slaap.

Behandeling en herstel

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking,

Aanvullend onderzoek: vaak is het nodig een röntgenfoto of echo te maken om de diagnose te bevestigen.

In principe zullen we altijd proberen om zonder operatie de klachten te verhelpen. Met fysiotherapie proberen we de spieren te versterken en rekken we het kapsel en de pezen.
Krijgt u meer pijn, dan kunnen we u injecties met corticosteroïden geven om de pijn te verlichten en het functioneren van uw schouder te verbeteren.

Als er sprake is van kalkafzetting in de pees kan het nodig zijn een barbotage uit te voeren. Hierbij wordt onder plaatselijke verdoving en met behulp van een echo de kalkafzetting met een naaldje aangeprikt en getracht de kalk te verwijderen.

Voor tweederde van de mensen met schouderimpingement is een behandeling zonder operatie genoeg. In de andere gevallen is een operatie mogelijk.

De kijkoperatie

Een kijkoperatie van de schouder duurt een half uur tot twee uur, afhankelijk van het probleem. De operatie van de schouder vindt altijd plaats onder volledige narcose (u bent in slaap). Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg twee tot vier kleine openingen in de huid van ongeveer één centimeter. Via de eerste opening brengt hij of zij een arthroscoop in het schoudergewricht: een smalle buis van ongeveer acht millimeter doorsnede, met daaraan een lichtvezelkabel en een minicamera. Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Via de buis wordt ook vloeistof in het gewricht gebracht. Daardoor zet de schouder wat uit, en kan de orthopeed een duidelijker beeld krijgen en makkelijker werken. De vloeistof wordt weer afgevoerd. Door de tweede huidopening kan de orthopeed verschillende instrumenten invoeren, zoals een kniptangetje, zuigbuisje of hechtingen. Als de orthopeed op verschillende plaatsen in de schouder moet zijn, is het soms nodig om nog één of twee huidopeningen te maken.

Voordelen van een kijkoperatie

Met lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto of een MRI-scan kunnen problemen aan uw schouder behoorlijk goed worden opgespoord. Maar niet altijd is alles zichtbaar. Dan heeft een kijkoperatie veel voordelen boven een gewone ‘open’ operatie:

  • De ingreep is veilig, het risico op complicaties is klein.
  • Bij een kijkoperatie heeft de orthopeed het beste zicht op het volledige schoudergewricht; beter dan bij een ‘open’ operatie, waarbij het afhangt van de plaats van de wond wat u kunt zien en behandelen.
  • Via enkele kleine wondjes kan de orthopeed niet alleen in het hele schoudergewricht kijken, maar ook ingrijpen. Ook een beschadiging die niet was voorspeld kan direct worden behandeld.
  • Een kijkoperatie is veel minder belastend dan een ‘open’ operatie. De spieren rondom de schouder hoeven niet te worden losgemaakt en teruggehecht. Omliggende weefsels worden ook minder beschadigd.
  • U kunt vaak dezelfde dag weer naar huis en meestal bent u snel weer voldoende hersteld om de dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Elke ingreep blijft echter uniek, dus ook het herstel verschilt per ingreep en per patiënt.

Na de operatie

Na de operatie heeft u:

  • Een infuus in een arm om medicijnen toe te dienen.
  • Een dik verband op de geopereerde schouder. Dit blijft een dag zitten.
  • Eventueel een speciale mitella met een band achter de rug om de schouder op zijn plaats te houden.
  • Mogelijk een zuurstofslang in de neus.
  • Soms een roze schouder als desinfecterende rode vloeistof gebruikt is. Dit verdwijnt vanzelf.
  • Hechtingen. Deze worden tijdens de nacontrole afspraak op de polikliniek verwijderd.

Thuis na de operatie

Leefregels en adviezen

We adviseren u de voorgeschreven pijnmedicatie en maagbeschermers gedurende tien dagen in te nemen. Neem bij last van bijwerkingen contact met ons op, zodat we de medicatie kunnen wijzigen. De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Dat kan ook langere tijd duren. De eerste dagen adviseren we rustig aan te doen.

Oefeningen voor herstel

Voor een goed herstel van de schouder is het erg belangrijk om de instructies van de orthopeed en de fysiotherapeut op te volgen. Een fysiotherapeut geeft gerichte aanwijzingen en begeleidt het herstel van schouderpijn of beklemming. Onze fysiotherapeuten zijn hierin gespecialiseerd.

Van Física naar ELEVEN

Wij zijn druk bezig met de overgang van Física naar ELEVEN. Wij kunnen niet wachten om straks onze nieuwe website en locatie in de dorpsstraat van Zoetermeer te laten zien.

Per 30 oktober is dit het tijdelijke adres: 

Stephensonstraat 2, 2723 RN Zoetermeer

Heb je vragen, neem dan contact met ons op!

Team Fisica