Rughernia

rugherniaTussen twee rugwervels ligt telkens een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern (nucleus) die omgeven is door een vezelige ring (annulus). De tussenwervelschijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom.

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitpuilende kern van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken. Dit resulteert in de pijn die uitstraalt of zelfs de functie van de zenuw kan verminderen. De uitstulping kan drukken op de zenuw die vanuit de wervelkolom naar een van de armen (nekhernia) of de benen (lumbale hernia) gaat. Om aan te tonen dat de pijn in een arm of been inderdaad het gevolg is van een hernia, is nader onderzoek nodig. Naast het lichamelijk onderzoek gebeurt dit vrijwel altijd met een MRI-scan. Deze scan geeft driedimensionale informatie over (slijtage van) de tussenwervelschijf en eventuele beklemming van een zenuw.

Oorzaak van een rughernia

De oorzaken kunnen sterk uitgesproken activiteiten zijn zoals herhaaldelijk diep vooroverbuigen en zware gewichten heffen of tillen die een sterk abnormale kracht zetten op de shock absorberende tussenwervelschijven. Indien deze krachten te groot zijn kan dat de annulus gaan beschadigen en op die manier een hernia veroorzaken.
Ook een trauma, bijvoorbeeld een val van de ladder, kan acuut een grote uitstulping van de tussenwervelschijf veroorzaken. Een hernia kan ook spontaan ontstaan door slijtage van de tussenwervelschijf.

klachten

De klachten zijn pijnklachten in armen of benen, eventueel met uitvalsverschijnselen (doof gevoel, krachtsvermindering of zelfs verlamming).

Behandeling en herstel

Met rust en fysiotherapie verdwijnen bij 70 tot 80% van alle hernia’s de klachten vanzelf. Rust betekent niet op bed liggen maar houding afwisselen (liggen, zitten, staan en lopen) zonder de rug of nek te belasten (buigen en tillen). Waardoor dit precies komt, is niet goed bekend. De uitstulping kan verminderen of verdwijnen. En waarschijnlijk is bij veel hernia’s ook sprake van een soort ontsteking van de zenuwwortel die bij rust verdwijnt. In de eerste acute fase kunnen ontstekingsremmers en pijnstillers worden voorgeschreven, soms in combinatie met een spierontspanner.

Aanvullend onderzoek: Soms is aanvullend onderzoek zoals een MRI scan nodig om de diagnose te bevestigen.

Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden! Er wordt slechts een klein deel van de hernia’s geopereerd. In het algemeen geldt dat een operatie niet eerder plaatsvindt dan na zes weken (tenzij er een spoedindicatie bestaat), maar wel binnen zes maanden (als de klachten dan nog bestaan).

 

Van Física naar ELEVEN

Wij zijn druk bezig met de overgang van Física naar ELEVEN. Wij kunnen niet wachten om straks onze nieuwe website en locatie in de dorpsstraat van Zoetermeer te laten zien.

Per 30 oktober is dit het tijdelijke adres: 

Stephensonstraat 2, 2723 RN Zoetermeer

Heb je vragen, neem dan contact met ons op!

Team Fisica